HEALING.

Foto: Kim Lindström www.kim.ax

Foto: Kim Lindström www.kim.ax

Healing, eller läkning på svenska, är för mig att stödja och tillåta kroppssinnet att få ta hand om sig själv på allra bästa sätt. Kroppen läker sig själv, det är inte vi som läker kroppen. Min upplevelse är att vi har hamnat i ett mönster av att fixa oss själv och andra, fixa våra fel och brister, fixa våra sjukdomar, ta tag i våra problem. Så ofta hör jag om personer som går till en läkare, eller på en alternativ behandling, för att bli fixade eller hjälpta. Med förväntan att den som de går till på något sätt ska fixa till dem, som vi lagar en trasig maskin. Men kroppssinnet är inte en maskin, det är en levande organism som har förmågan att läka sig själv under rätt förutsättningar och omständigheter.

Healing, att låta kroppen läka sig själv gäller mentalt, emotionellt, andligt och fysiskt. Kroppssinnet har den fantastiska förmågan att ta hand om sig - när vi tillåter den att göra just det. När vi stödjer den och lyssna på vad som behövs i stunden.

När frågan “Vad ska jag göra?” eller “Hur ska jag lösa/fixa det här?” dyker upp är det ett tecken på att det är dags att ta ett steg tillbaka och låta det mentala, emotionella, fysiska, andliga kroppssinnet få ta hand om sig själv. Att skapa förutsättningarna för läkning. Precis som ett sår på huden läker av sig självt när det får stöd och utrymme att göra just det. På samma sätt kan vi se att läkningen av ett sår på huden fördröjs om vi försöker fixa till det hela tiden genom att peta på det, täcka över det, låta det bli smutsigt osv. Resten av kroppssinnet fungerar på samma sätt! Det behöver ljus, syre genom frisk luft, renhet och framförallt utrymme att bara vara.

Förra veckan gjorde jag en lista över saker att göra när frågorna “Vad ska jag göra?” eller “Hur ska jag lösa/fixa det här?” dyker upp - så här kommer några tips om vad du ska göra när du inte vet vad du ska göra, något som funkar i alla lägen. Du kan använda den här listan som inspiration, men skriv gärna din egen - och häng upp den någonstans där du ser den när oklarheten dyker upp.

 1. Meditera

 2. Andas djupa andetag

 3. Gå ut i naturen

 4. Ta ett dopp i havet eller bada badkar

 5. Gå på en skön kroppsbehandling

 6. Yoga, dansa, röra på mig

 7. Skriva dagbok

 8. Laga nyttig och färgglad mat

 9. Läsa eller lyssna på något inspirerande

 10. Gosa med Curry (som är min katt - så jag föreslår att du byter ut den till något eget, för jag tror inte hon blir så glad om alla kommer hit och börjar gosa med henne så fort livet blir oklart)

Och så blir plötsligt frågan “Vad ska jag göra?” en öppning och möjlighet att tanka kraft, ta tid för dig själv, en övning i självkärlek och dörren till klarhet.

Love NotesLinda Wiksten